top of page
Zoeken

Knoopbrood

Bijgewerkt op: 1 aug 2021

Dit was de eerste keer dat ik een brood op zo'n speciale manier gemaakt heb.

Het is even een werkje, maar als je hem eenmaal doorheb is het makkelijker dan je denkt!


Ingrediënten:

❀ 450 gram bloem

❀ 50 gram amandelmeel

❀ 1 tl zout

❀ 5 el vloeibare honing

❀ 275 ml lauwwarme volle melk

❀ 60 gram ongezouten roomboter

❀ 1 zakje gedroogde gist

❀ 1 ei


Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in een kom van de mixer en kneed met de deeghaken tot een samenhangend deeg

  2. Vet een kom in met wat zonnebloemolie en doe deegbol hierin

  3. Laat het deeg ongeveer 75 minuten rijzen op een warme plek.

  4. Verdeel het deeg in twee even grote stukken en verdeel beide stukken weer in drie gelijke stukken zodat je zes deegjes hebt

  5. Maak er bolletjes van

  6. Bestuif een werkvlak met bloem en laat de bollen 10 minuten bolrijzen zoals dat heet.

  7. Rol de bolletjes tot strengels van +/- 60 cm

  8. Vlecht het brood, zoals hieronder aangegeven

  9. Kluts het ei met wat melk en bestrijk het knoopbrood hiermee

  10. Laat nog een uur rijzen.

  11. Verwarm de oven ondertussen voor op 200C

  12. Bak het brood op een met bakpapier beklede bakplaat eerst 15 minuten op 200C op boven- en onderwarmte

  13. Verlaag de temperatuur naar 150 graden en bak nog een 15 tot 20 minuten


ree


 
 
 

1 opmerking


Guest
18 aug

Fascinerend recept! De kunst van het vlechten in de Nederlandse baktraditie

Wat een prachtige uitvoering van een traditioneel knoopbrood! Dit soort gevlochten brood heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, toen bakkers begonnen te experimenteren met decoratieve broodvormen voor speciale gelegenheden. De techniek die je hier toont, waarbij het deeg in zes gelijke delen wordt verdeeld, is eigenlijk een variant van de klassieke challah-vlecht, maar dan aangepast aan Nederlandse smaakvoorkeuren.

Het gebruik van amandelmeel in je recept is bijzonder slim - dit zorgt niet alleen voor een rijkere smaak, maar ook voor een zachtere kruim die langer vers blijft.

Wat veel mensen niet weten is dat de vlechttechniek oorspronkelijk een praktisch doel diende: door het deeg te vlechten…

Like
  • Knipsel
bottom of page